Resultat och summering Kappseglingsåret 2019

Harrys Race 2019-08-31 -  2019-09-01

Förutsättningar: Soligt väder. Vindar S-SO vindar med styrka från 5-10 m/s. I byarna upp till 15m/s. Bana: Skärgårdsbana på ca. 20 distans.


Den 28:e upplagan av kappseglingen Harrys Race genomfördes den 31 augusti - 1 september med 11 båtar på startlinjen dag 1. Det första racet bjöd på sydliga vindar med inslag från SO och vid starten runt 5-7m/s som senare ökade. Från rundningen vid Ådkobb var det en mycket lång och delvis tuff kryss ner till rundningen vi Grönsö sund innan skoten kunde slackas och undanvindssegel hissas. Lennart Schärnell i Salona 35 var först över mållinjen men snabbast dag 1, efter korrigerad tid, var Patrik Randmäe i Nova, tvåa var Niclas Axelsson i Birdie 32 och trea slutade Emelie Stuxberg i en IF.

Efter en skön kväll med sol och bastu i Ämtöviken var det dags för vila inför dag två. Vindprognosen för dagen visade på medelvindar mellan 10-12m/s med byar upp mot 17m/s. Två båtar valde att inte starta men nio båtar gav sig iväg på en riktigt utmanande segling i mycket byiga och hårda vindar. Efter en mycket brytig kryss tillbaka till Grönsö sund så blev det sedan en fantastisk undanvindssegling där vinden också ökade rejält. Toppnotering på undertecknads logg var 15,5m/s! Tyvärr skördade den hårda vinden också sin offer i form av trasig utrustning som innebar att två båtar inte kunde fullfölja tävlingen. 

Banan seglades mycket snabbt och först över mållinjen var Patrik Randmäe som också vann seglingen dag två. Ville Göransson i en Safir gick in som tvåa före Niclas Axelsson i Birdie 32. Totalvinnare med två spikar blev därmed Patrik Randmäe före Niclas Axelsson och Ville Göransson, samtliga tävlande för FBS.

Tack till kappseglingskommitté och alla tävlande i årets upplaga av Harrys Race som ingick i Skärgårdscupen men som också avslutade årets FBS-kappseglingar. Tack också till AlvarBåtar som sponsrade prisbordet i Harrys Race 2019.Optimist-KM 2019-08-18

Förutsättningar: Halvklart/sol. Lätta vindar från O-NO ca 0-3 m/s.. Bana: Rundning av ö vid inloppet till hamnen. Två race med ett extrainsatt avgörande race.

Under söndagen den 18 augusti var det så dags att utse årets klubbmästare i optimistjolle bland våra barn och ungdomar. Sju barn kom till start på vattnet utanför bryggorna och efter två race kördes ett extra heat då tre seglare låg på delad förstaplats. Det var mycket lätta vindar inledningsvis och den relativt enkla banan med start och mål utanför D-bryggan och rundning av den lilla ön utanför mastkranen bjöd på stora utmaningar för startfältet. Efter hand ökade vinden något och seglarna gjorde god fart. Resultatlista kommer inom kort men vinnare i race 1 var Lucas Lundgren. I andra racet när vinden ökade försiktigt så vann Ellen Frennfelt. I det sista och avgörande racet hittade Simon Tvetström bra vind efter rundningen och gick därmed in som totalsegrare. Tvåa blev Lucas Lundgren och Sofia Carlsson trea med kortare totaltid än Ellen Frennfeldt som blev fyra. Grattis Simon till titeln FBS klubbmästare i optimistjolle 2019 och till alla andra som tävlade mycket bra.

Vinnare 2019 blev Simon Tvetström, 2:a Sofia Carlsson och 3:a Lucas Lundkvist. 


Kalvholmsregattan 2019-08-17

Förutsättningar: Mulet väder. Sydliga vindar ca 5 m/s men i byarna uppåt 10 m/s. Bana: Triangelbana på Gropviken som seglades medurs i två race med två varv i respektive race.

Kalvholmsregattan genomfördes den 17 augusti på vattnet utanför Kalvholmen och detta år i mulet väder med sydliga vindar runt 5 m/s med upp till 10 m/s i byarna. Tävlingen ingår i Skärgårscupen men är också FBS klubbmästerskap. Banan seglades två varv och med två race där 11 båtar kom till start. Race 1 vanns av Fredrik trygg i X-95 och race två vanns av Emelie Stuxberg med en IF men det var Per Lewander i en Albin Express som totalsegrade med andraplaceringar i båda racen.  Tvåa totalt blev Fredrik Trygg. Om tredje plats fightades både Emelie, Niclas Axelsson, Birdie 32 samt Lars Thulin med Maxi 999 som alla hade samma antal poäng. Men då Lars hade den bästa sammanlagda tiden knep han den sista pallplatsen totalt och är därmed också FBS Klubbmästare 2019. Vi gratulerar Per Lewander till segern i Kalvholmsregattan och Lars Thulin som nybliven klubbmästare! 
Skeppa sponsrade prisbordet i årets Kalvholmsregatta. Se hela resultattabellen här samt bilder här.

Vinnare 2019 blev Per Lewander, 2:a Fredrik Trygg och Lars Thulin 3:a och därmed också klubbmästare. Barösundsregattan 2019-06-01

Förutsättningar: Sol, moln och något regn. Mestadels sydliga vindar 6-8 m/s men i byarna uppåt 12 m/s. Bana: Bana 1 ( full längd, dvs ca 21nm )

 

Vinnare 2019 blev Toivo Mielonen, 2:a Lennart Schärnell och Patrik Randmäe 3:a.

”Testa vår egen båtförsäkring – Svenska Sjö”, Gå in på www.svenskasjo.se